
Supermięśnie szpaka
9 lipca 2008, 10:16Więzadła głosowe szpaka kurczą się 100-krotnie szybciej, niż człowiek mruga powieką. To czyni z tego ptaka prawdziwego rekordzistę (PLoS One).

Pierwszy model skóry z mieszkami włosowymi
3 stycznia 2018, 13:33Z komórek macierzystych myszy po raz pierwszy uzyskano tkankę skóry z mieszkami włosowymi. Bardziej zaawansowany model skóry może się przydać do testowania leków czy badania wzrostu włosów.

Chór - pieśń Ziemi
2 października 2012, 08:50Satelity NASA nagrały "pieśń Ziemi". Dotychczas mogli ją słyszeć, chociaż w słabej jakości, radioamatorzy na całym świecie. Teraz dwa satelity poleciały tam, gdzie "pieśń" powstaje i przesłały ją na Ziemię.
Neurologiczne podłoże intuicji
24 lipca 2008, 11:31Lars-Erik Björklund, doktorant z Uniwersytetu w Linkoping, badał neurobiologiczne podłoże intuicji. Wg niego, możemy przeczuwać, co wydarzy się w przyszłości, ponieważ otrzymujemy i analizujemy wrażenia zmysłowe zarówno na poziomie świadomym, jak i nieświadomym.

UE może złagodzić swoje stanowisko wobec GMO
24 stycznia 2018, 06:48Rzecznik generalny Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości wydał formalną opinię, w której stwierdził, że takie techniki modyfikacji genetycznych jak CRISPR-Cas9 niekoniecznie podlegają pod dyrektywę Unii Europejskiej regulującą produkty GMO. W skład Trybunału wchodzi 11 rzeczników generalnych. Ich opinie nie są wiążące, jednak często wyroki Trybunału pokrywają się z nimi.

Fatalne wyniki Nokii
18 października 2012, 17:37Chyba po raz pierwszy zacząłem wątpić, czy Nokia może wrócić do dobrej kondycji finansowej - stwierdził analityk Pete Cunningham z firmy Canalys na wieść o wynikach finansowych Nokii za ostatnik kwartał. Fiński koncern poinformował, że w trzecim kwartale bieżącego roku zanotował stratę w wysokości 969 milionów euro

Palą w obronie własnej
12 sierpnia 2008, 13:23Papryczki chili zawdzięczają swoją pikantność atakującym je mikroorganizmom. Owady robią w ich skórce dziurki, otwierając drogę infekcjom grzybiczym. Grzyby z rodzaju Fusarium niszczą nasiona, zanim ptaki mają okazję rozrzucić je po okolicy. Rośliny nie mogą się przez to rozmnażać, a kto się nie rozmnaża, ten ginie. Palący smak stał się więc mechanizmem obronnym, mającym odstraszyć namolnych intruzów (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Ładowanie smartfona laserem
21 lutego 2018, 16:12Inżynierowie z University of Washington opracowali metodę bezprzewodowego bezpiecznego ładowania smartfona za pomocą lasera. Ładowanie odbywa się za pomocą niewidocznego dla oka promieniowania i przebiega równie szybko, jak ładowanie za pomocą standardowego kabla USB.

SMS-y coraz mniej popularne
14 listopada 2012, 06:26W USA po raz pierwszy w historii spadła średnia miesięczna liczba przesyłanych SMS-ów. W trzecim kwartale bieżącego roku przeciętny amerykański posiadacz telefonu komórkowego wysyłał miesięcznie 675 wiadomości tekstowych

Superchleb bez cienia goryczy
9 września 2008, 14:35Badacze z Fraunhofer Institute wyizolowali z siemienia lnianego i nasion łubinu wartościowe związki chemiczne, które zostały następnie wykorzystane przy produkcji chleba, makaronów, sosów i ciast. Nie mają nieprzyjemnego dla niektórych posmaku, nadal jednak korzystnie wpływają na zdrowie, np. obniżają poziom cholesterolu.